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CMS LEAVES MANY UNANSWERED QUESTIONS IN PROPOSED RULES FOR OFF-
CAMPUS PROVIDER-BASED EXCLUSION
On July 6, 2016, the Centers for Medicare & Medicaid Services ("CMS") issued its much anticipated proposed rule for the CY 2017 Hospital
Outpatient Prospective Payment System ("Proposed Rule"). Among many other changes, the Proposed Rule addressed the implementation of
Section  603  of  the  Bipartisan  Budget  Act  of  2015  ("Section  603"),  which  excludes  many  off-campus  services  from being  paid  as  hospital
services under the hospital outpatient prospective payment system ("OPPS") as of January 1, 2017.  CMS's proposals to implement Section
603 leave hospitals  with little  ability  to expand or move off-campus locations/services.   In addition,  the Proposed Rule raises unanswered
questions and includes several topics for which CMS specifically requested comments.  Hospital providers should consider commenting on
the Proposed Rule and encourage flexibility in Section 603 implementation.

BACKGROUND
Section 603 amended Social Security Act Section 1833(t) to exclude from Medicare's  OPPS any services (except for items and services
furnished  by  a  dedicated  emergency  department)  furnished  at  an  off-campus  outpatient  department  of  a  hospital  beginning  January  1,
2017.  This provision applies to off-campus hospital departments, as defined in 42 C.F.R. §413.65(a)(2) (the Medicare "provider-based rule"),
that did not bill for services under the OPPS prior to November 2, 2015.  "Off-campus" is defined as the physical area that is located more
than 250 yards from the main hospital campus building or a remote location of the hospital.  It is important to note that on-campus hospital
departments, departments of critical access hospitals (whether on or off campus) and provider-based rural health clinics will not be affected
by the OPPS coverage exclusion.  Section 603 does, however, apply to outpatient services of other excluded hospitals (e.g., long-term care,
rehabilitation, psychiatric and children's hospitals).

Section 603 effectively  grandfathers any off-campus departments of  a  hospital  that  billed Medicare under the OPPS prior  to  November 2,
2015.   However,  if  a  hospital  first  bills  for  services at  an off-campus department  on or  after  November 2,  2015,  the services will  be paid
under the OPPS through December 31, 2016.  Beginning January 1, 2017, services at those locations will be paid under other applicable
payment systems.

CMS PROPOSALS
To implement Section 603, CMS proposed the following.

"Excepted"  Items  and  Services.  CMS  proposed  that  certain  off-campus  provider-based  departments  ("PBDs")  will  be  permitted  to1.
continue to bill for "excepted" items and services under the OPPS.  Excepted items and services are:

All items and services furnished in a dedicated emergency department (as defined in 42 C.F.R. § 489.24), including non-emergency
services;

Items and services that were furnished and billed by an off-campus PBD prior to November 2, 2015; and

Items and services furnished in a hospital department within 250 yards of a remote location of the hospital.  Note, CMS urged
hospitals  to  use  surveyor  reports  or  other  appropriate  documentation  to  ensure  their  off-campus  provider-based  departments  are
within 250 yards (straight-line) from any point of a remote location for this purpose.

Service Expansions in Excepted Off-Campus PBDs.  CMS stated that it  believes that Section 603 applies to excepted facilities "as they2.
existed at the time of enactment and only excepts those items and services that were being furnished and billed by off-campus PBDs
prior  to  November  2,  2015."   Accordingly,  CMS proposed that  off-campus PBDs may continue to  be  paid  at  OPPS rates  for  items and
services in the "clinical families of services" that were furnished and billed as of November 2, 2015. CMS proposed creating 19 "clinical
families of services," which are defined by APC and HCPCS code.  However, services beyond those clinical families of services will not be
excepted services (i.e., not payable under the OPPS).  CMS is not proposing to limit the volume of excepted services at a location.

Relocation  of  Excepted  Off-Campus  PBDs.  CMS proposed  that  excepted  off-campus  PBDs  will  lose  their  excepted  status  if  it  changes3.

http://cl.exct.net/?qs=dbdd51caea7a75f911429e9c09efefca8634bfe7ed312daba75834f7c15286cf


location, i.e., moves or relocates from the physical address that was listed on the provider's hospital enrollment form as of November 1,
2015.  In the case of addresses with multiple units (multi-office building), the unit number is considered a part of the address.  Therefore,
an excepted hospital PBD could not purchase and expand into other units in the building and retain its excepted status.

Changes of Ownership of Excepted PBDs. CMS proposed that if a hospital has a change of ownership, the off-campus PBD may maintain4.
its excepted status only if the new owners accept the existing Medicare provider agreement from the prior owner.  However, individual
off-campus PBDs cannot be transferred from one hospital to another and maintain excepted status.

Applicable Payment System. For CY 2017, CMS proposed the Medicare Physician Fee Schedule ("MPFS") to be the "applicable payment5.
system" for the majority of non-excepted items and services furnished in an off-campus PBD.  Physicians furnishing such services will be
paid based on the non-facility payment rate under the MPFS.  Note that the physicians bill and are paid for the services, not the hospital,
which means that the some type of arrangement between the physicians and the hospital will be necessary and must comply with
Medicare laws and regulations.  Although CMS did not specify, presumably the physician would bill using place of service code 11.  This
payment  proposal  will  be  a  one-year  transitional  period  while  CMS continues  to  explore  operational  changes  that  would  allow an  off-
campus PBD to bill Medicare for its services under a Part B payment system other than the OPPS beginning in CY 2018.  Alternatively,
the hospital could enroll as another provider/supplier type, provided it meets all of the applicable Medicare requirements.

Provider-Based Status of a Nonexcepted Facility.  Importantly, CMS stated that Section 603 does not specify that nonexcepted facilities6.
are no longer considered a part of the hospital.  In addition, CMS proposed that nonexcepted facilities "would still be considered to be
part of the hospital and that the hospital as a whole would continue to be required to meet all applicable conditions of participation and
regulations  governing  its  provider-based  status,  but,  for  payment  purposes,  the  off-campus  PBD  would  be  considered  a  nonhospital
setting..."   Hospitals  will  need  to  consider  the  cost  versus  the  benefits  of  provider-based  status  versus  enrolling  as  another
provider/supplier  type.

CMS noted that it and its contractors will continue to conduct audits of hospital billing to ensure off-campus PBDs are billing under the proper
billing system.  Accordingly, CMS expects hospitals to maintain proper documentation showing what lines of service are provided at each off-
campus PBD prior to November 2, 2015 and to make this documentation available to CMS and its contractors upon request.

OPEN ISSUES
There are a number of issues that CMS did not address in the Proposed Rule.  These include the following.

Facilities  Under  Development.   Although  many  hospitals  had  off-campus  outpatient  departments  that  were  under  development  when1.
Section 603 was enacted, but had not yet billed for services under the OPPS, CMS did not address the treatment of these facilities in the
Proposed Rule.  Presumably, this means that CMS does not intend to extend any grandfathered status to these under development
facilities.  Separate legislation considers grandfathered status for "mid-build" facilities, but that legislation is currently stalled at the
Senate.

Enrollment of Nonexcepted Facilities.  CMS did not address, and is soliciting comments on, how nonexcepted facilities should enroll.  CMS2.
even opened up the possibility of establishing a new provider/supplier type for nonexcepted facilities.  As an alternative, CMS proposed
that nonexcepted facilities could enroll in Medicare as another provider or supplier type (e.g., Ambulatory Surgery Center or physician
group practice).  This raises many regulatory and practical issues because CMS requires physical separateness for provider-based
facilities and many other types of providers and suppliers.  So enrolling as an alternate provider/supplier type at a site with excepted
services could jeopardize not only the new enrollment status but also the provider-based status of the facility.  Hospitals should also
consider the impact on other Medicare payments, such as medical education, which were not addressed in the Proposed Rule.

Billing and Payment at Nonexcepted Facilities.  As stated above, CMS does not have a proposal as to how it will pay for nonexcepted3.
services after 2017.  CMS is soliciting comments on what changes will need to be made to the billing and payment system to allow a
hospital to bill for nonexcepted services.

Relocating  Exception.   CMS did  open the  possibility  of  having  a  limited  exception  to  the  prohibition  on  relocating  facilities  for4.
circumstances beyond the hospital's control.  Hospitals should consider providing comments on the scope of this exception.

Mergers and Other Hospital Acquisitions.  CMS stated excepted status would only transfer if the main provider is also acquired and the5.



new owners accept the existing Medicare provider agreement.  However, CMS did not clearly state how it would treat an excepted PBD
that was acquired by a merger or other acquisition where the main hospital became a part of another hospital.  In this case, the acquired
hospital would become a remote location of an existing hospital, and it is not possible to take assignment of the provider agreement.

Services Not  Covered Under Other  Payment Systems.  Section 603 states that  effective January 1,  2017,  nonexcepted services will  be6.
paid under another payment system.  However, Section 603 and the Proposed Rule do not adequately address how services that are
covered under the OPPS, but not under another system, will be paid.  For example, certain surgical services are covered under the OPPS,
but not the ASC Payment System.  For partial hospitalization services, which are only paid under the OPPS, CMS stated that the hospital
may choose to enroll a nonexcepted facility as a Community Mental Health Center ("CMHC"), and Medicare will pay for those services
under the OPPS, provided it meets all of the Medicare requirements and Conditions of Participation.  It seems unnecessarily burdensome
to require a hospital to enroll as a CMHC if payment will be made under the OPPS anyway.

Data Collection.  CMS left open the possibility of requiring hospitals to report information on excepted facilities and services.  Specifically,7.
CMS is seeking comments on whether hospitals should be required to identify all excepted locations, the date that each excepted
location began billing and the clinical families of services provided at the excepted location prior to November 2, 2015.

Medical Education Payments. The Medicare medical education payment regulations allow hospitals to count resident time in a provider-8.
based setting or, if certain conditions are met, time in a freestanding setting.  While CMS did not address medical education payments in
the  Proposed  Rule,  CMS  did  confirm  that  if  a  nonexcepted  facility  continues  to  meet  the  provider-based  requirements,  it  will  be
considered part of the hospital.  Presumably, this means time spent in a nonexcepted provider-based facility would be counted the same
as time in an ordinary provider-based department.  If a hospital chooses to enroll a nonexcepted facility as a freestanding clinic location,
it would need to demonstrate that it meets the requirements of 42 C.F.R. §413.78, including that the hospital incurred all of the salary
and benefit costs for the residents in those settings.

Provider-Based Denials and Overpayments.  CMS did not address what impact a provider-based denial or overpayment issued on or after9.
November 2, 2015 will have on a facility's excepted status.

340B Eligibility -  Patients and Child Sites. The 340B Drug Pricing Program relies in part on the provider-based status of an off-campus10.
location when determining whether a patient is considered eligible to receive 340B-priced drugs and whether facility is considered a
"child site" under the program. Among other requirements, costs associated with a site must be included in a reimbursable cost center
on a hospital provider's Medicare cost report in order to establish the required relationship with a patient and to register as a child site. 
In order to be reimbursable, the provider-based requirements must be met.  Not surprisingly, the Proposed Rule does not mention the
impact of these changes on 340B Program child site eligibility.  How CMS implements the final rule and addresses the questions noted
above  will  likely  influence  how  and  whether  the  Health  Resources  and  Services  Administration  Office  of  Pharmacy  Affairs  adjusts  its
patient and child site eligibility criteria in the pending 340B Program Omnibus Guidance scheduled for publication towards the end of this
year.  As noted above, though, the complexities of implementing the Section 603 requirements will require a careful cost/benefit analysis
that takes into account eligibility for 340B Program discounts in addition to the various other factors already noted.

PRACTICAL TAKEAWAYS
Since there are numerous open questions as to implementation of Section 603, hospitals should take the initiative to help shape that
guidance through commentary. Comments are due by September 6, 2016.

CMS's  position  on  service  expansions  at  excepted  facilities  is  likely  to  be  riddled  with  definitional  issues,  fraught  with  enforcement
problems and create operational complexities (different coverage, participation and billing requirements at the same site).  The resulting
uncertainties will hamstring hospitals seeking to meet patient care needs.  CMS's position in the Proposed Rule is the exact opposite of
its  position in enforcing a similar  off-campus grandfather rule that  has applied to critical  access hospitals  since 2007.   For  the critical
access hospital restrictions, CMS has considered the site/location  (generally defined as street address) to be grandfathered and allowed
critical access hospitals to add new services at the same site, expand the footprint and even replace aging facilities with entirely new
structures.

Hospitals should start planning for how they will bill for nonexcepted services after January 1, 2017.  This may involve enrolling as
another provider/supplier type and coordinating with physicians on the appropriate billing for nonexcepted services.



Hospitals should review and maintain documentation for excepted facilities and services.  This should include documentation that
services were being billed as OPPS covered services at the site as of November 1, 2015, locations are listed on the CMS 855A as hospital
locations, the types of services that were being billed under the OPPS, etc.

If you have questions or would like additional information about this topic, please contact:

David Snow at (303) 801-3536 or dsnow@hallrender.com;

Lori Wink at (414) 721-0456 or lwink@hallrender.com;

Regan Tankersley at (317) 977-1445 or rtankersley@hallrender.com;

Joseph Krause at (414) 721-0906 or jkrause@hallrender.com;

Lisa Lucido at (248) 457-7812 or llucido@hallrender.com; or

Your regular Hall Render attorney.

Please visit the Hall Render Blog at http://blogs.hallrender.com/ or click here to sign up to receive Hall Render alerts on topics related to
health care law.
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